5. aug, 2017

Mallkalas

Idag ska vi på mallkalas i vår förra hemby Fornby.

Om man inte är från Dalarna så kan det låta ganska konstigt men jag förklarar lite kort och ber direkt om ursäkt till alla Siljansnäsbor om jag missförstått några detaljer.

När ett par ska gifta sig så bjuds det till lysningsfest ungefär tre veckor innan bröllopet. På festdagen går alla män ut i skogen och tar en stor tall. Tallen kvistas utom de översta kvistarna som ska vara kvar. En tavla med brudparets namn fästs i toppen av tallen. Det är sedan kvinnornas uppgift att försöka bryta av toppen på tallen (mallan) under tiden den transporteras till gården. Om kvinnorna lyckas blir det bruden som bestämmer i fortsättningen.

Vi har varit med om ett riktigt mallkalas för några år sedan. Intet ont anande gick jag fram till toppen för att göra ett brytförsök. Det skulle jag INTE ha gjort! Jag blev helt enkelt slängd i diket. Utan pardon!

Vi tjejer försökte då hindra mallan från att resas genom att köra fram en bil till platsen där den skulle stå och sedan skruvade vi helt enkelt av hjulen på bilen för att få killarna att koncentrera sig på att få dit dem och på så sätt distrahera dem så att vi skulle kunna nå malltoppen. Vi lyckades inte! Den gången! Men idag........

Nu hoppas vi att det blir Susanne (och inte Patrik) som kommer att få bestämma i den familjen i fortsättningen! Och med detta sagt så önskar jag dessutom det blivande brudparet lycka till!

 

Senaste kommentaren

19.07 | 15:48

Men hallå ! Där var vi i dag !!

11.01 | 19:12

Tack! Vi var så laddade på att äntligen få sätta igång!

11.01 | 19:01

Tycker verkligen synd om Er och självklart oss som inte får möjlighet att se Revyn. Vet att ni verkligen laddat inför dessa föreställningar. Jäkla covid!!!! Många kramar till Er

02.11 | 15:25

Jag har snöat in på luffarvantar nu. De går snabbt att sticka och om det är kallt så kan man ha handskar under.

Dela den här sidan