24. apr, 2018

The Dead Hen

Vi hade en gång en pub. Jag kan sakna den så jag nästan blir knäpp!

Det startade en höst när vi tyckte att den gamla ladan där vi bodde i Fornby var alldeles för fin för att inte göra något kul av.....

Sagt och gjort vi inredde - mycket spartanskt - till en samlingslokal och bjöd dit revygänget och bybor och hade en pubkväll. Det blev så vansinnigt lyckat att byborna lovade att vi skulle få den gamla kaminen från bystugan om vi ordnade ännu en pub till våren. Sagt och gjort det blev ytterligare pubkvällar! Kaminen värmde skönt!

2007 på våren fick puben ett namn "The Dead Hen" och en egen logo. Bybon Jonne, grafisk formgivare, designade hönan och visst är den fin!? Storyn bakom namnet är följande: När Jonne och några kompisar var barn så busade de med Alma och Valentin som då bodde på gården. Bl a kastades sten på hönsen varav en höna dog...... Om historien är sann eller inte kan jag inte garantera, men ett bra pubnamn blev det!

Vi ordnade träffar mer och mer ofta. Folk strömmade till. Hönan, som den blev att kallas, var jättepopulär. 

Första eller andra sommaren underhöll Järna-Elvis med komp av Putte Ström. Det kom så mycket folk så vi fick öppna fönstren så att de som inte fick plats inne kunde delta utifrån.

Ryktet spred sig att det här var ett roligt ställe att uppträda på så vi fick förfrågan från många som ville komma och underhålla. Förutom revygänget och Järna-Elvis hade vi ett irländskt band, en engelsk trubadur, en amerikansk dragspelare, allsångskvällar, spelmän från byn och grannbyar, blueskändisen Pelle Lindström med band, bluegrassbandet Grassride och utan att nämna alla så spontanspelades det ofantligt ofta. Många unga gjorde nog sin första spelning inför publik hos oss. Under de ca 10 år vi höll på så hade vi massor av olika aktiviteter, bl a:

Pubkvällar, midsommarfiranden med fika, flera födelsedagskalas, gökotta, bibliotek, konstutställning, gudstjänst (!!!), föreläsningar, hantverksdagar, storbilds-TV med hockey och VM-fotboll, Sverigepremiär av filmen "Återkomsten", begravningskaffe med efterföljande begravningspub, storbild från Prinsbröllop (med prinskorv och prinsesstårta), Nationaldagsfirande och en av de sista kvällarna kom ett helt bröllopsfölje och hade "nattklubb".

Lördagen innan vi skulle städa ur huset krämade vi ur det sista och körde pubkväll. Först var det alldeles tomt och tyst och vi trodde det skulle bli lugnt, sen dök det upp en jättestort gäng! De hade samlats i smyg vid majstången och kom i samlad tropp. De hade samlat till en jättefin presentcheck som på order skulle användas av oss själva och inte, som vi alltid gjort tidigare, skicka all vinst till matpaket till svältande barn i Malawi. Sören Pellas hade dessutom snickrat en jättefin sittbänk av en stock.

Vi hade trott att vi skulle kunna städa ur både hus och pub under söndagen, men vi gick mest och var nostalgiska och grät. Det kom massor av grannar och hjälpte till med den sista tömningen av grejer och SKRÄP!

Ja, det var en liten historia om The Dead Hen! Tänk att vi en gång drev en sån verksamhet!

 

Kommentarer

24.04.2018 17:41

Matts-Olof Bergman, (Jävig?)

Det var en upplevelse man minns.

Senaste kommentaren

19.07 | 15:48

Men hallå ! Där var vi i dag !!

11.01 | 19:12

Tack! Vi var så laddade på att äntligen få sätta igång!

11.01 | 19:01

Tycker verkligen synd om Er och självklart oss som inte får möjlighet att se Revyn. Vet att ni verkligen laddat inför dessa föreställningar. Jäkla covid!!!! Många kramar till Er

02.11 | 15:25

Jag har snöat in på luffarvantar nu. De går snabbt att sticka och om det är kallt så kan man ha handskar under.

Dela den här sidan