26. apr, 2018

Vad var det som hände?

Nu blir det ett långt nördigt inlägg...... 

Först måste jag bara få undra vad det var som hände igår när jag lagt in mitt inlägg! Helt plötsligt så bara exploderade det av besökare på bloggen! Jättekul naturligtvis, men jag måste säga att jag blev lite förvånad.

Sen tänkte jag vara lite nördig. Revytextskrivarnördig. Ni som inte är intresserade kan sluta läsa nu!

Jag får ibland frågan hur jag gör och tänker när jag skriver en revytext. Det är så klart lite olika, men den här gången, som jag nu tänkte berätta om, så var det så här.

Maria Gärds ville gärna ha Wiktoria's "As I lay me down" med i någon form. Jag gick och funderade och så kom jag att tänka på att föda barn i bil och att man t o m ger kurser i hur man hanterar en bilförlossning. Det blev ju inte sämre av att revyns Therese dotter nyss hade fötts i just baksätet på en bil - på väg till BB! Det blev ett revynummer som hette "Förlossning på väg" och det är det numret som vi nu har gått vidare med till semifinal i Revy-SM. Tjoho så kul!

När jag kommit så långt att jag har både låt och textidé så gör jag ett Word-dokument med två kolumner. I den högra kolumnen lägger jag originaltexten. Den ger mig strukturen på låten och jag ser vart ev rim osv ligger. Sen är det bara att sätta igång. Fördelen med att skriva i tabellform i Word är att jag kan skriva samtidigt som jag ser originalet och utan att raderna flyttar sig.....

Ibland kanska jag vill hoppa över en vers el refräng och då lämnar jag tomt i min vänstra kolumn. På det sättet blir det enkelt för orkestern att veta hur jag tänkt.

Jag kan också markera med olika färger vilka som ev ska sjunga lead och när vi sjunger flera tillsammans. Det ger ljudansvarige (Peter) stöd för sitt jobb.

Jag passar också på att skriva upphovsrätter i dokumentet tills det blir dags att rapportera till STIM, vilken musik vi använt.

Vi betalar nämligen för varje sekunds musik som vi använder! Orkestern mäter tiden!

Det kan också vara så att jag får en "beställning" på ett ämne som ska bli ett sångnummer. Det är ofta producenten (Eva) som kommer med sådana uppdrag.

Tidig höst brukar vi ha ett möte med sångare och orkester där vi går igenom alla färdiga låtval och så tar vi ut tonarter. 

Vi är kända för att ha bra sångare och bra musik i revyn! Det är något vi är mycket stolta över och jobbar på att förvalta! Vi väljer ofta nyare/moderna låtar och inte traditionella revylåtar.

Jag försökte kopiera in ett textdokument för att visa hur ett sångmanus kan se ut, men det blev inte så bra. Ni som är intresserade kan gå in under fliken Revytexter. Under 2018 ligger t ex Mobilt BB som är grundnamnet på Förlossning på väg.

 

 

Senaste kommentaren

19.07 | 15:48

Men hallå ! Där var vi i dag !!

11.01 | 19:12

Tack! Vi var så laddade på att äntligen få sätta igång!

11.01 | 19:01

Tycker verkligen synd om Er och självklart oss som inte får möjlighet att se Revyn. Vet att ni verkligen laddat inför dessa föreställningar. Jäkla covid!!!! Många kramar till Er

02.11 | 15:25

Jag har snöat in på luffarvantar nu. De går snabbt att sticka och om det är kallt så kan man ha handskar under.

Dela den här sidan